Proč se klepou řízky?

Ač by se to tak mohlo jevit, nadpis není řečnickou otázkou, ani se nechystám rozebírat techniky přípravy oblíbeného pokrmu baťůžkářů a obyvatel Vídně. Jedná se o název knihy, kterou jsem nedávno zakoupil. A jelikož nejsem zrovna vášnivý čtenář sledující katalogy knižních novinek, nejde zrovna o ještě teplý výtisk – tahle relativně drobná brožovaná knížečka (necelých 200 stran) vyšla už v roce 2008 v nakladatelství Dokořán.

Těžko říct, jaký byl náklad, není to právě mainstream a tiráž podrobnosti neuvádí, jisté ale je, že pan autor, prof. RNDr. Vladimír Mikeš, CSc. (borec – když počítáme tečky, mají tituly víc znaků než jméno samotné…), si bohužel zasloužených úspěchů již neužil, zemřel totiž poměrně mlád ještě před samotným vydáním v roce 2007.

proc-se-klepou-rizky

Podtitulek Chemie v kuchyni i důkladné obklíčení jména autorova akademickými tituly z oboru biochemie dávají znát, že nejde o sbírku povídek na téma “mámo, klepej pořádně, ať sousedi slyší, že budeme mít řízky“, ale o populárně naučnou literaturu pojednávající o tom, co se vlastně děje s jídlem při jeho přípravě, jak na nás látky obsažené v naší potravě působí, jaké pochody probíhají v surovinách (přirozeně i uměle) ještě předtím, než je vložíme do košíku, ať už nákupního či houbařského.

“Pokud tedy zkonzumujete 200mg kofeinu, poklesne za šest hodin jeho hladina na polovinu”

Zatím jsem text prolétl jen velmi zběžně, leccos člověk už ví (dobrá, spíš tuší), mnoho informací ale dovede překvapit a v každém případě poučit.

Každopádně to vypadá na zajímavé (ale ne uplně oddychové čtení), které má potnciál změnit vám, nebo alespoň těm ustrašenějším z vás, jídelníček. Počítejte taky s tím, že v obchodě strávíte najednou půl mládí – jako malý bonus je nakonci tabulka tzv. přídatných látek (aditiv) nebo-li nechvalně – občas neprávem – známých “éček”. A důkladné prostudování zhuštěného neformátovaného textu vysázeného miniaturním písmem na obalu tatarky zabere dost času.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *